Отворен Градот на духови, потегот на Ердоган го налути светот!

Северен Кипар во четвртокот повторно отвори дел од плажата во градот Варош, поранешно напуштено одморалиште уште од турската инвазија во 1974 година, која го поделила островот.

Кипар е поделен на два дела во 1974 година, кога Турците го искористиле државниот удар во кој бил исфрлен кипарскиот претседател и архиепископ Макариос Трети, а на власт бил поставен Никос Сампсон.

Тие извршиле инвазија и го поделиле островот на турско-кипарски и грчко-кипарски дел, па поради тоа луѓето во Кипар не ја поднесуваат Турција.

Со години, популарниот Варош, напуштен дел во древниот град Фамагуст важеше за ничија земја, а влез во ова подрачје стана забранет.

Сепак, властите на Турција дозволија повторно да има туристи, а тоа го налути светот. Повеќе за тоа прочитајте ТУКА.

Post Author: D C