Каква е шансата да се зараzите ако не сте се ревакцiнiрале?

Во Македонија во тек е имунизација на населението, а голем број граѓани покажаа интерес да се вакцiнiраат против вирусот, но бројката секојдневно се зголемува се повеќе.

Една клиника во Америка објави студија која покажа дека 99 проценти од луѓето кои завршиле во болница во текот на првите четири месеци од 2021 година не биле ниту вакцiнiрани, ниту ревакцinирани.

Вакцините „Фајzer“ и „Модеrna“ заштитуваат во 96 проценти од случаите, па доктор Доналд Дамфорд кажа дека студијата покажала дека луѓето може да се заразат и покрај вакцinaта, но бројката е многу помала.

„Враќање во нормален живот може да се постигне со повеќе имуни лица, а со оваа вакцina тоа е возможно“, кажа доктор Дамфорд.

Била направена и една студија на 47.000 вработени во клиника, при што 1.991 од нив се разболеле од вирусот во следните месеци, додека 99,7 проценти биле тие што не се вакциniрале, додека само 0,3 проценти биле тие кои се вакцiniрале.

Post Author: D C